Софийското студио за дизайн Таралеж Art & Design не спира да

...
Софийското студио за дизайн Таралеж Art & Design не спира да
Коментари Харесай

Богдан Йонков от Таралеж Art&Design: Чувството за хумор не трябва да се влияе от пандемии

Софийското студио за дизайн Таралеж Art & Design не спира да ни изненадват с нови, занимателни и свежи сувенири и хрумвания за дарове, по тази причина и с неспокойствие чакаме да забележим какво са ни подготвили за есенното издание на Mish Mash Fest. Малко преди този момент обаче се срещнахме с Богдан Йонков , който освен е измежду основателите на марката, само че дизайнерът зад илюстрациите на всеки един техен продукт. Той е днешният ни воин в поредицата  myStory powered by myPOS . В нея ви срещаме с хендмейд създатели, които макар провокациите през последната година и половина намират ентусиазъм да основават красиви неща и не престават да развиват дребния си бизнес. Какво го въодушевява за илюстрациите, които основава, има ли си обичан воин от тях, по какъв начин се опазва възприятието за комизъм по време на пандемия и по какъв начин се справя с провокациите около нея, си приказваме с Богдан.

Как стартира вашата история като дизайнер?

Богдан: Имах увлечение към рисуването и креативните действия още от дете. Другата ми пристрастеност бяха компютрите. В един миг открих, че двете неща имат пресечна точка – стратегиите за изобразяване. Първоначално се възпламених по основаване на лога и уебдизайн. След това започнах с илюстрации. Четях конгреси с сходна устременост и това много ми оказа помощ да изградя личен жанр въз основата на неща, които съм виждал и са ми харесвали.

Как се роди концепцията за основаването на Таралеж Art & Design?

Богдан: Идеята за назряваше много време. По-сериозен подтик ми даде един къс курс по ситопечат, който посетих. Там ми хрумна, че огромна част от илюстрациите, които върша за наслаждение, могат да се продават като артикули, отпечатани върху разнообразни носители - торбичка, тениска, магнит, стикер… С приятелката ми взехме решение да опитаме, отпечатахме торбички, принтове и стикери и започнахме да участваме в базари.

Вие вършиме илюстрациите за всеки един ваш артикул. От къде идва главното ви ентусиазъм?

Богдан: Вдъхновението може да пристигна отвред. От природата, от всекидневието, от книгите, от науката, от диалог с другар, от нашите фенове (те ни дават много идеи) и най-много от това, че хората харесват творчеството ни. Това е същински генератор на нови хрумвания.



Имате ли си обичан воин или история от тях?

Богдан: Много ми харесват персонажите и присъщите предмети от българския обичаен обичай, от фолклора и от националните приказки – караконджули, кукери, ламята Спаска, цървули, сушени чушки, ракия... Обичам да ги слагам в необикновен подтекст и да им притурям занимателни акценти – по този начин да вземем за пример дамаджаната може да се трансформира в мъжка плетена чанта, а кукерът да се разноски до морето и да се показва като Водоразъл.

Влагате доста възприятие за комизъм при основаването на илюстрациите. Как се опазва то по време на тези пандемични времена?

Богдан: Чувството за комизъм не би трябвало да се въздейства от пандемии, войни и проблеми. То е средство за битка с тях.

Имате и своето отношение към природата, по тази причина работите доста и с рециклирани материали. Какви тъкмо са те и по какъв метод се включвате в концепцията за резистентност, за която от ден на ден се приказва?

Богдан:  Част от нашите илюстрации са отпечатани върху рециклирана хартия. Тази хартия се прави от остарели офис документи, билетчета за градски превоз, данъчни заявления и всевъзможни други непотребни документи. Освен това в хартията се влагат разнообразни билки и растения, с цел да придобие всеки лист уникалност. Понякога прибавяме и отрязъци от остарели или изхвърлени книги. Така самият лист хартия се трансформира в артикул, в произведение на изкуството. Добавяме и подобаваща илюстрация, с цел да придобие напълно приключен тип. Основен „ производител “ на ръчно направена хартия за нашите творби е приятелката ни Станислава Георгиева.

Някои от продуктите ни са подобаваща опция на използването на пластмаса в всекидневието – предлагаме текстилни торбички и емайлирани канчета.

Последната година и половина безспорно беше изпълнена с разнообразни провокации, изключително във връзка с дребния и междинен бизнес. Как се отрази на вашия и с какви компликации се сблъскахте вие?

Богдан: Много бизнеси пострадаха. Ние сме доста дребна компания. Нямаме физически магазин и наети служащи. Всичко вършим сами в свободното си време. Това ни оказа помощ до някаква степен. Но сме подвластни от всички партньорски арт магазини, в които се продават нашите артикули, а всички те пострадаха от рецесията. Зависими сме и от туристите, които за жалост също понижиха.



Продължаваме да съблюдаваме отдалеченост, а около това от ден на ден хора избират безконтактното заплащане. Как отговаряте на тези упования?

Богдан: За тази цел открихме. Освен безконтактно заплащане, може елементарно да се интегрира и в Woocommerce, което беше значимо за нас, с цел да продължим с развиването на онлайн магазина ни. Заради епидемиологичната конюнктура безконтактно заплащане е издирван вид и от клиентите по базарите, на които участваме.

По какъв метод ви улеснява то и какви са неговите преимущества, изключително при присъединяване ви на огромни базари като Mish Mash Fest?

Богдан: Картовите и безконтактните заплащания са неизменима част от днешния цифров свят. Голяма част от хората ръководят парите си по електронен път. Искаме да бъдем „ в час “ с новите трендове, които към този момент стават и стандарт. Пожелаваме на производителите на подобен вид услуги да ги вършат все по-лесни за приложимост, само че и все по-сигурни и предпазени от злоупотреби.

В този ред на мисли какво да чакаме от Таралеж Art & Design на есенното издание на Mish Mash Fest?

Богдан: От постоянно гледаме да предложим нещо ново. Светът е огромен и хрумвания идват отвред! Така че и на есенното издание на Mish Mash Fest ще се постараем да предложим свежи дизайни.



С поддръжката на myPOS

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР